Nyers flódni

2015.02.21 15:21

Mostanában, hogy elkezdtem kalandozni a nyers ételek világában, egyre több desszert jut eszembe, amiről úgy gondolom, hogy nagyon fincsi lehet nyersen, hiszen az ízek sokkal intenzívebben kiérezhetőek a nyers sütikben. Az egyik ilyen a flódni, amiben szerintem csak az a cél, hogy a minél diósabb, mákosabb, almásabb legyen, hát ez pedig nyersen is megoldható! A flódni a férjem egyik kedvenc desszertje, úgy gondoltam, hogy ha ő megeszi majd, nagy baj nem lehet.  Hát megette a fél tortát egyszerre.:)

Hozzávalók: 30 szem magozott datolya (kb 300 gramm), 120 gramm darált dió, 120 gramm darált mák, 2 db közepes alma, fahéj, 4 ek útifű maghéj, 1 dl mandulatej (elhagyható, vízre cserélhető), 1 tk fahéj

A datolyánál fontos, hogy ne legyen kiszáradva! Ha száraz, akkor pár órára előtte áztassátok be vízbe.

Az alap elkészítése: A diót a 15 szem datolyával krémesre turmixolom, nekem kellett bele 1-1,5 dl víz, a lényeg, hogy egy nagyon sűrű massza legyen a végeredmény. Ezt a masszát belenyomkodom egy 18 cm-es tortaforma aljába és berakom a mélyhűtőbe.

A középső réteghez a mákot szintén összeturmixolom a maradék 15 szem datolyával, 3 ek útifű maghéjjal és körülbelül 3 dl folyadékkal, ez utóbbiból nekem 1 dl mandulatej volt. A folyadék pontos mennyiségét itt is úgy határozzuk meg, hogy egy sűrű massza legyen a végeredmény. Ezért ne öntsétek bele egyszerre a 3 dl-t csak mondjuk 1,5 -t és apránként a többit, ha szükséges. (A datolya állagától függ.) Ezt a masszát rákanalazom a diós rétegre, lenyomkodom és visszateszem a mélyhűtőbe 5-6 órára. (Én mind a két réteget kézi botmixerrel készítettem.)

Ezután lereszelem a két almát, belekeverem a maradék 1 ek útifű maghéjat és a fahéjat. Én erre nem tettem külön édesítőt, de ha az alma túl savanyú, akkor mehet rá egy pár csepp folyékony édesítőszer. Ezt ráterítem a mákos réteg tetejére és legalább 2-3 órára a hűtőbe teszem. Itt már elkezd felengedni az alja is, de azért ha még aznap szeretnénk fogyasztani, akkor egy fél órával a nassolás előtt tegyük ki szobahőmérsékletre. Ha van ideje az almával együtt 5-6 órát hűtőben pihenni, akkor az alsó rétegek már kiengednek ott is. 

Nem bonyolult, csak kissé időigényes, de nagyon megéri!!! :)