Paleo kakaós csiga

2015.03.13 21:55

A kakaós csiga érzékeny téma nálunk, mert a gyerekkorom szerves részét képezte, így nem érem be akármivel :) Többször sütöttem meg, nekem ez a variáció vált be a legjobban.

Hozzávalók a tésztához: 50 gramm őrölt mandula, 100 gramm mandulaliszt, 50 gramm kókuszliszt, 50 gramm tápiókaliszt, 2 ek útifű maghéj, 3 tojás, 50 gramm zsiradék olvasztva (ghee vaj vagy kókuszzsír), 4 dl növényi tej (nálam mandulatej), 2 ek folyékony édesítő, 1 tk sütőpor

Töltelék: 30 gramm kókuszzsír, 100 gramm eritrit, 40 gramm cukormentes, keserű csokoládé pasztilla vagy 40 gr natúr kakaópor (ha nem akartok szöszölni a töltelékkel, akkor meg lehet szórni a tésztát csak kakaóporral és eritrittel)

Elkészítése: A száraz és a folyékony összetevőket összekeverjük 1-1 külön tálban, majd a két tál tartalmát összedolgozzuk kézi botmixerrel. 10-20 percre berakjuk a tésztát a hűtőbe pihenni. Ez idő alatt elkészíthetjük a krémet, amihez az összes hozzávalót lassú tűzön felmelegítjük és melegen tartjuk, hogy ne dermedjen meg, amíg megkenjük a tésztát. Majd egy szilikonos nyújtólapra egy nagyobb darab sütőpapírt helyezünk és ezt megszórjuk vékonyan kókuszliszttel. Erre kiborítjuk a tésztát és vizes nyújtófával kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Nagyon fontos, hogy minden görgetés után vizezzük be újra és újra a nyújtófát, mert különben ráragad a tészta. Miután kinyújtottuk, megkenjük (vagy megszórjuk) a töltelékkel és a sütőpapir segítségével nagyon óvatosan feltekerjük. Majd szintén vizes kézzel 1-1,5 cm-es szeleteket vágunk belőle (itt is mindig újra vizezzük a kést) és egy sütőpapíros tepsire helyezzük a csigákat. Sütés előtt megkenjük a felületét vékonyan egy felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük őket. 

Azt javaslom, hogy ne essetek neki rögtön, ha hagyjátok kihűlni, kívül ropogós, belül pedig puha, csokis csigákat kapunk. :)

Jó étvágyat hozzá!