Paleo pavlova torta
Egy habkönnyű habcsoda, amiről észre sem veszed, hogy paleo! Evés közben olyan, mintha egy felhőn ücsörögve lóbálnánk a lábunkat a levegőben...
Hozzávalók: 8 tojásfehérje, csipet só, 13 dkg nyírfa PORcukor (ha ez nincsen otthon, akkor sima nyírfacukrot vagy eritritet meg tudtok őrölni régi kávédarálón vagy éles aprítógépben), 2 ek tápióka keményítő vagy zöldbanánliszt. Aki nem paleozik, használhat kukoricakeményítőt is. Sőt elvileg ezt kihagyva is csinos tortát kapunk, de én úgy még nem próbáltam.
Azzal kezdem, hogy egy lapos tepsit beterítek sütőpapírral és körberajzolom rajta a kerek tortaformámat. (22 cm) Ezután a sütőt előmelegítem 150 fokra. Eddig könnyű, nem? :)
A tojásfehérjékhez hozzáadom a porcukrot és a csipet sót, majd kemény habbá verem őket. Amikor már majdnem kész a hab, belekeverem a tápióka keményítőt is. Lehet még hozzáadni vaníliaörleményt a végén, ha gondoljátok, de nekem anélkül is kánaán volt. :) A habot átkanalazom a szépen megrajzolt kis körömbe, a sütőt visszaveszem 110 fokra és 65 percig sütöm benne a habfelhőt. Miután kész, résnyire kinyitom a sütő ajtaját és ott hagyom kihűlni.
Ideális esetben ezután a torta pihen fél napot a hűtőben... hahahhaaa nekem soha nem volt ilyen! De tény, hogy a hűtőben lévő maradéknak jobb az állaga.
A tetejére bármit rakhattok díszitésként, én kókusztejszínt (cocomas) vertem fel habbá egy kis folyékony steviával és eperszeleteket ültettem rá. Na jó, egy kis csokiforgács semminek sem árt ;)