Csokikrémes diótorta
Hát ez a süti nem előre megfontolt szándékkal készült, hanem ’csak úgy, nézzük meg mi van itthon’ alapon. Fincsi lett, a tésztában használt banán miatt egy kicsit nyammogós – puha állagú. :) Sajnos a díszitéshez már nem maradt dió, csak mandula, ezét megtévesztő a külső... :)
Hozzávalók a tésztához: 150 gamm darált dió, 50 gramm tápióka keményítő vagy zabliszt, 70 gramm eritrit, 1 banán villával jól szétnyomkodva, 4 tojás, fél deci növényi tej, 1 tk sütőpor, 1 tk rumaroma.
Az összetevőket mind egy tálba öntöm és kézi robotgéppel kikeverem a tésztát. Kerek 18 cm-es tortaformába öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütöm. Alapvetően, ez magában megállná a helyét, monddjuk diós banánkenyér címszó alatt, mondjuk szeletenként egy kis vaníliaszósszal nyakonöntve... hmm, ez sem hangzik rosszul!
Most én viszont szerettem volna egy csokis ízt csempészni bele, ezért krémet kevertem a következő összetevőkből: 100 gramm darált dió, 50 gramm natúr kakaópor, 100 gramm cukornak megfelelő folyékony édesítőszer, kb 2 dl növényi tej (nálam mandulatej), 2 dl kókusztejszín habbá verve, 1 nagy ek útifű maghéj, 1 tk rumaroma.
Megjegyzés a kókusztejszín habról: A cocomas-t a felverés előtt 10-15 percre a mélyhűtőbe rakjuk a kézi robotgép 2 fém keverőjével együtt. Utána könnyedén habos állagot tudunk készíteni belőle.
A fenti hozzávalókat robotgéppel összekevertem, kóstolgassátok – lehet, hogy valaki kevésbé vagy jobban édesen szereti! A folyadék pontos mértékét pedig fogjátok látni a készítés közben, az útifű maghéj fogja egybefogni a krémet, ennek 10 perc kell, hogy magába szívja a folyadékot. Szóval hagyjátok egy kicsit pihenni a krémet és utána nézzétek meg, hogy jó-e az állaga.
A kihűlt piskótát a közepén kettévágtam, megtöltöttem egy réteg krémmel, visszatettem rá a tetejét és kivűlről is beborítottam. Aztán átjött Apukám, hogy felfúrjon nekünk egy képet a falra (mert mi bénáztunk) és mindmegettük :)
Én tápióka keményítőt használtam, így 100 gramm a szénhidráttartalma az egész tortának, azaz szeletenként 10 gramm, ami nagyon szuper ;)