Kókuszjoghurt

2015.02.21 11:51

Őszintén szólva, mióta nem eszem tejtermékeket, azért néha hiányzik egy-egy megszokott íz a régi időkből. Ezért nagyon megörültem neki, amikor a külföldi oldalakon elkezdett megjelenni a kókuszjoghurt, ma már magyarul is fellelhető az interneten egy pár verziója. Szépen elolvasgattam mindegyiket az elmúlt pár hétben és összetettem belőlük a számomra legkevésbé komplikált verziót, ha nem muszáj, nem szeretek sokat pepecselni a konyhában. :)

Hozzávalók: 1 doboz cocomas kókusztejszín, amit 4 dl vízzel hígitva 6 dl kókusztejet kapunk, 2 db probiotikum tabletta (nálam Laktiv plus), 3 db lapzselatin vagy 3 nagy ek útifű maghéj vagy 1 ek konjakliszt.

Egy pár megjegyzés az összetevőkkel kapcsolatban: Igazából bármilyen tiszta kókusztej jó lehet szerintem, csak tényleg figyeljetek rá, hogy csak kókusztejet tartalmazzon. (pl. az Aroy-D kókusztej tökéletes, de az Alpro-s kókusztejnek nagyrésze rizstejből van). A probiotikum esetében én épp ezt kaptam a gyógyszertárban, de a Biokult is tökéletes állítólag. A legtöbb verzió az interneten zselatin használatával készül, én csináltam enélkül is, helyette 3 ek útifű maghéjjal (konjakliszttel is lehet), ami ugyanúgy besűrítette. Döntsétek el, kinek mi van otthon, vagy melyik a szimpatikusabb. :)

 

Elkészítés: A 6 dl kókusztejet felmelegítettem, nem kell forralni, elég ha elkezd gőzölögni. Ha zselatinnal dolgozunk, akkor ilyenkor hozzákeverjük a tejhez (a zacskón lévő útmutató szerint, tehát lapzselatin esetében beáztatva, kinyomkodva) és hozzáadunk 2 db probiotikum kapszula tartalmát. Szétnyitom a kapszulát és csak a tartalmát öntöm hozzá a tejhez. Alaposan összekeverem és egy jól záródó befőttesüvegbe öntöm, bebugyolálom egy takaróval és a radiátorra/ meleg helyre rakom éjszakára.

Ha zselatinnal dolgoztatok, akkor reggel már kocsonyás állagot kaptok, csak jól át kell keverni (mert szétválik 2 rétegre) és a hűtőben kihűteni. Amennyiben az útifű maghéj vagy a konjakliszt lesz a sűrítőanyag, akkor reggel alaposan belekeverem ezek valamelyikét és úgy rakom be a hűtőbe. Mindkét esetben még jó lenne min. 1-2 órát állni hagyni a hűtőben, hogy joghurt állagot öltsön. 

A végeredmény kicsit kókusz ízű, de savanykás joghurt, aki édesszájú, annak lehet szükség lesz egy kis édesítőszerre, vagy lehet valamilyen édesebb gyümölcsöt beleturmixolni és kész is a gyümölcsjoghurt.

 

Azonkívül, hogy finom és tejtermékmentes, nagyon jól támogatja a bélflórát és a probiotikum fogyasztása segít a betegségek megelőzésében is. Jó étvágyat hozzá!