Mogyoróvajas paleo, vegán almáspite

2015.02.09 19:30

Az úgy kezdődött, hogy van itthon egy natúr törökmogyoró vajam, ami finom-finom, de azért édesítés nélkül, hát nem az igazi (pár hónapja vettem egy paleo boltban). Viszont azon morfondíroztam, hogy valamilyen gyümölccsel együtt, plusz egy kis eritrittel sütiként felvonultatva, hát elég szexi tudna lenni. :) Az is lett!

Hozzávalók az alaphoz: 50 gramm kókuszliszt, 30 gramm darált mandula, 10 gramm útifű maghéj (ebben az esetben ez nem elhagyható, mert csak ez fogja össze a tésztát), 100 gramm cukornak megfelelő folyékony édesítő és körülbelül 3 dl víz.

Annyi vizet adjatok hozzá, hogy egy massza legyen a tésztából, ne folyjon, de összeálljon. Az útifű maghéjnek kell kb. 10 perc, hogy megszívja magát vízzel és kialakítsa ezt az ún. kocsonyás állagot. Ha 10 perc után is darabos a tészta, akkor mehet még egy kicsi víz. Ezt a masszát egy 24 cm-es tortaforma aljába nyomkodtam.

A tetejére: 2 darab közepes almát meghámoztam, vékony szeletekre vágtam és szépen rárakosgattam az alapra. Ezt így előmelegített, légkeveréses sütőben 180 fokon 40 percig sütöttem.

Az utolsó pár percben elkészítettem rá a mázat. Ehhez 4 nagy ek natúr törökmogyoró vajat 2 ek vízzel és 60 gramm eritrittel összeforraltam, csak addig, amíg egynemű, folyékony állaga lett. Ezzel nagyon gyorsan nyakonöntöttem a sütőből kivett tortát. Figyeljetek rá, hogy tényleg gyorsan kell cselekedni, mert pár pillanat alatt megszilárdul a máz.

Ideális esetben várunk vele 1-2 órát, hogy kihűljön és utána vágjuk fel. :) Ugyan az alapja nem lett kemény, ropogós, de egy szépen szeletelhető, nagyon izgalmas ízvilágú kis sütit kaptam! :)