Nyers levendulás 'sajttorta'
Nyers kalandozásaim következő állomása ez a sajttorta lett, ami Anyukám szülinapjára készült és nagy örömömre az egész család jóízűen falatozott belőle. Nem mondom, hogy egy az egyben a mascarponés sajttorta élményét adja, inkább valami teljesen új, izgalmas ízvilágot, nagyon ajánlom azoknak is kipróbálni, akik csak 'tisztábban' és egészségesebben szeretnének elkészíteni egy-egy édességet.
Hozzávalók az alaphoz: 100 gramm puha füge (datolya is jó), 100 gramm darált mandula, kb 3 ek juharszirup
Hozzávalók a krémhez: 250 gramm kesudió (legalább 10 órára beáztatva), 1,5 dl juharszirup, 1 citrom leve, 20 gramm olvasztott kókuszzsír, egy csipet só, 1 tk vaníila aroma vagy örlemény, 3 ek folyékony édesítő (elhagyható, ha a juharszirup mennyiségét duplázzuk), 1 tk szárított levendulavirág
Az alaphoz a fügét aprítógépben pépesítem, majd hozzáadom a darált mandulát és a juharszirupot és botmixerrel teljesen krémes állagúra keverem. Ezt belenyomkodom egy 20 cm-es tortaforma aljába és a mélyhűtőbe teszem.
A krémhez a kesudiót szintén aprítógépben pépesítem és a többi hozzávalót fokozatosan hozzáadom (a levendula kivételével, azt a végén keverem hozzá kanállal), botmixerrel tovább krémesítve. Kóstolgassátok közben, lehet valaki kicsit édesebben szereti! A masszát rákanalazom az alapra és visszarakom őket a mélyhűtőbe legalább 10 órára.
Ami nagyon jó, hogy akár pár napot is állhat a mélyhűtőben, így a hétvégi desszertre akár előre is lehet készülni, a lényeg, hogy fogyasztás előtt egy órával vegyük ki. Utána már hűtőben is lehet tárolni. Egy dolgot be kell valljak, szeletelni ugyan könnyű, viszont a szeletet átrakni egy másik tányérra kicsit problémás, mert egy picit puha az alja. Talán legközelebb teszek bele 2 ek útifű maghéjat és az összefogja valószínűleg annyira, hogy szépen ki lehessen venni. :) Ez ne szegje kedvét senkinek, mert az íze mindenképp mennyei!!!