Répás-almás kedvenc (gluténmentes, tejmentes)

2015.01.31 14:56

Ez nem paleo recept, de az egyik kedvenc, sitty-sutty összedobható egészséges sütim. Az egészben 170 gramm jó minőségű szénhidrát van, én 10 szeletre szoktam vágni, így szeletenként 17 gramm.

Hozzávalók: 250 gramm répa reszelve, 1 alma reszelve, 2 tojás, 100 gramm teljeskiörlésű zabliszt (gluténmentes), 120 gramm darált mandula (dióval is jó), 80 gramm kölespehely, 250 gramm cukornak megfelelő folyékony édesítőszer (én steviát használtam), 1 tk fahéj, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék, egy kis rumaroma, 1 csomag sütőpor (ha lehet foszfátmentes) és 2 -2,5 dl víz.

Az édesítőből természetesen lehet kristályosat is használni, de akkor egy picit több víz kell bele majd. A víz mennyiségét úgy szoktam pontosítani, hogy hozzáadok 2 dl-t, azzal összekeverem a teljes masszát és megnézem, hogy kell-e még bele. Ez függhet a tojások méretétől például, a lényeg, hogy ne darabos, hanem egy kissé folyékony masszát kapjunk, állagra körülbelül olyan mint egy kenyértészta.

Miután összekevertem az egészet, a tetejét megszórom szeletelt mandulával (vagy a végén beborítom csokimázzal) és 180 fokon 45 percig sütöm. Nagyon szeretjük ezt a sütit, amikor például csak salátát kívánok ebédre, ezzel szoktam utána bevinni a szükséges szénhidrátmennyiséget.

Remélem ízleni fog nektek is!