Rozmaringos nyúlcomb medvehagymás édesburgonya-pürével
Hát ez az a főétel, ami még nekem is egy kicsit sok(k), mert egyszerűen nehezen tudok elvonatkoztatni a kis cuki, szőrös, vidáman ugrándozó nyuszikáktól... :) Dehát ebédet ígértem a családnak hétvégén és hús tekintetében mindig igyekszem aszerint kreálni a menüt, hogy mi a friss éppen a hentesnél. Hát most ez volt... mondanom sem kell, hogy a család boldog is volt tőle. :) Amit viszont jó szívvel ajánlok azoknak, akik a nyúl iránt hasonlóan érzékenyen éreznek, az a köret! Az édesburgonya - medvehagyma párosítás csak úgy kipattant a fejemből, amit ezúton is köszönök az égieknek, mert zseniális paleo köret lett belőle! Természetesen ez is onnan jött, hogy megláttam idén először a zöldségesnél a medvehagymát és úgy voltam bele, hogy márpedig ezt valahogy még felhasználom az ebédhez. :)
A nyúlcomb elkészítése: A combokat sütés előtt pár órával jól bedörzsöltem sóval, borssal és gazdagon rozmaringgal. Amikor eljön a sütés ideje előmelegítem a sütőt 190 fokra. Felaprítok 2 egész vöröshagymát és szépen megpirítom őket egy serpenyőben egy kis házi zsiradékon (nekem épp libazsír volt) majd ráteszem a combokat és pár perc alatt egy kis kérget sütök rájuk, azaz megpíritom mindkét oldalát 1-2 perc alatt. Ezután a serpenyőben megmaradt hagymás zsírt egy tepsibe öntöm és ráfektetem a combokat, majd alájuk öntök még kb 2 dl húsleves alaplevet. Ha van kéznél friss rozmaringág, egy párat a combok közé fektetek. Ezután lefóliázva sütöm őket 20 percig, majd a fóliát levéve még 15 -20 percig. A végefelé már figyeljétek, hogy mennyire pirul.
A medvehagymás édesburgonya - püré hozzávalói: 5 -6 darab nagyobb édesburgonya, 100 gramm vaj / tisztított vaj
(vagy olyan kókuszzsír, aminek nincs kókusz íze :) ), 1 csokor medvehagyma, só, bors, szerecsendió
Elkészítése: Az édesburgonyát megpucolom, felkockázom és sós vízben felteszem főzni. 30 perc alatt olyan puhára fő, hogy villával könnyen pürésíthető lesz. Villával összenyomkodom és hozzákeverem a vajat/ zsiradékot, majd hozzáadok kb 1 tk szerecsendiót, sózom, borsozom ízlés szerint. Amikor már alakul az ízvilág, akkor nagyobb darabokra aprítom a medvehagymát és csak kanállal lazán beleforgatom a pürébe, a hőtől hamar összeesik, nincs szükség turmixolásra.
Remélem elnyeri a tetszéseteket és kipróbáljátok! ;)